Wykupienie noclegów wraz z wyżywieniem to duża wygoda, jednak nie dla każdego tego typu rozwiązanie jest odpowiednie. Niektórzy turyści chętniej decydują się na regularne odwiedzanie miejscowych lokali gastronomicznych, chociaż taka opcja wydaje się znacznie bardziej problematyczna pod względem organizacyjnym. Podpowiadamy, jakie są zalety i wady poszczególnych form wyżywienia, z których można skorzystać podczas wyjazdów.
Czy warto wykupić noclegi z wyżywieniem?
Możliwość stołowania się w hotelowej restauracji jest sporym udogodnieniem przede wszystkim dla osób podróżujących z dziećmi. Najmłodsi turyści mogą źle reagować na zmianę codziennych nawyków, w tym na przesunięcie godzin posiłków – opłacenie pobytu z wyżywieniem pozwoli zagwarantować dzieciom znany im rytm dnia. Dzięki swobodnemu dostępowi do restauracji znajdującej się na terenie danego obiektu hotelarskiego nie trzeba się martwić o brak stolików, wydłużony czas oczekiwania na potrawę czy wysokie ceny. Ponadto w razie potrzeby można zamówić posiłek prosto do pokoju. Rodzice nie muszą się też obawiać o skromny wybór dań odpowiednich dla najmłodszych – zarówno w ramach szwedzkiego stołu, jak i klasycznego menu szefowie kuchni proponują śniadania, obiady i kolacje przygotowywane z myślą o dzieciach.
Z restauracji w hotelu chętnie korzystają także osoby podróżujące służbowo, poza tym wykupienie noclegów z wyżywieniem jest w dobrym tonie, jeśli wyjazd ma być prezentem. W takiej sytuacji voucher powinien zapewniać maksymalnie wygodny pobyt, gościom warto więc zagwarantować nie tylko szeroki wybór zabiegów SPA, ale też nieograniczone wstępy do restauracji. Dodatkowo dla osób rozważających opłacenie bonów hotele często przygotowują tematyczne pakiety specjalne (np. z okazji Walentynek czy Bożego Narodzenia), zawierające uroczyste posiłki: spotkanie wigilijne, kolację przy świecach itp.
Jakie są plusy stołowania się poza hotelem?
Największą zaletą stołowania się w lokalnych restauracjach jest możliwość dobrego zaznajomienia się z regionalną kuchnią – w hotelach również można spróbować miejscowych specjałów, jednak w kartach dań i na szwedzkich stołach królują głównie potrawy inspirowane kuchnią światową. W związku z tym dla turystów ceniących w podróżach nie tylko zwiedzanie, ale także poznawanie danego regionu poprzez charakterystyczne dla niego smaki noclegi z wyżywieniem nie wydają się najlepszą opcją. Należy też pamiętać, że posiłki w hotelach są serwowane w określonych godzinach, dlatego osoby planujące aktywnie spędzić urlop mogą mieć problem z odpowiednim dostosowaniem swojego harmonogramu do godzin pracy kuchni. W takim przypadku warto rozważyć wykupienie wyżywienia w formie HB, czyli śniadań i obiadokolacji.
Ponadto w hotelach nad morzem czy innych popularnych lokalizacjach możliwość swobodnego korzystania z restauracji to również spora oszczędność czasu i pieniędzy. W miastach cieszących się szczególnym zainteresowaniem turystów ceny w lokalach gastronomicznych przeważnie są dość wysokie – często finalnie lepszą opcją pod względem finansowym jest wykupienie wczasów all inclusive. Co więcej, restauracje zwłaszcza w sezonie wakacyjnym mogą być przepełnione, a to z kolei przekłada się na długi czas oczekiwania na posiłek lub na wolny stolik. Mimo swoich wad dostęp do kuchni hotelowej wydaje się więc najwygodniejszym rozwiązaniem.